Včelí pyl
Pyl včely sbírají na květech rostlin a přinášejí jej v rouscích na zadních nohách.
Komerčně bývá k dostání jako doplněk stravy pyl: rouskovaný
(rousky - shluky pylu se včelám odebírají před úlem, pro konzumaci se příliš nehodí,
protože je stravitelný jen částečně - pro zlepšení stravitelnosti a snížení rizika
alergie se má nechat projít fermentací - mléčným kvašením), vypichovaný
(přímo vydloubnutá hrudka z plástu ze slisovaných pylových rousků - je již po fermentaci včelami),
fermentovaný (pasta, rouskovaný pyl po fermentaci v hermeticky uzavřené sklenici).
Pyl vám pomůže na stres, deprese, při rekonvalescenci po nemocech,
operacích a mozkových příhodách, při hypertrofii prostaty, na detoxikaci jater,
při osteoporóze, syndromu chronické únavy, neplodnosti, impotenci a snížené sexuální aktivitě.
U žen při problémech menopauzy. Nemají jej konzumovat děti,
alergici (jen pod dohledem lékaře), těhotné ženy a pacienti s nemocemi ledvin.
Včelí pyl je mezi doplňky stravy mimořádně levný vzhledem k vysokému obsahu nativních enzymů.